Torsdag 14 april: Kaplan med extremister
Svenska medier publicerar en bild från juli 2015 där bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) syns på samma middag som bland andra Ilhan Senturk, svensk ordförande för den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna. Kaplan försvarar sitt deltagande, men tar avstånd från organisationen.
Timmar senare avslöjas att även den islamistiska organisationen Milli Görüs deltog i middagen. Kaplan försöker värja sig mot kritikstormen som bryter ut, men medger att han borde haft bättre koll.
Fredag 15 april: Försvaras av Romson
MP:s språkrör Åsa Romson försvarar Kaplans deltagande på samma middag som extremister. ”Som jag förstod det så såg de inte ens varandra”, säger hon till SvD.
Söndag 17 april: Kaplans nazi-jämförelse
SvD avslöjar att Kaplan i ett tv-klipp från 2009 jämfört Israels agerande mot palestinier med hur judar behandlades i Nazityskland. Uttalandet kritiseras hårt, bland andra av Mona Sahlin som kallar jämförelsen för ”horribel”.
Måndag 18 april: Kaplan avgår – och försvaras
En video inspelad 2013 publiceras som visar hur Mehmet Kaplan deltar i ett möte med några av islamistiska Milli Görüs högsta företrädare.
Klockan 12.30: Statsminister Löfven håller presskonferens och meddelar att han bifallit Mehmet Kaplans begäran att få lämna regeringen. Kaplan själv medger inga fel: ”Jag vet vem jag är, vad jag har gjort och jag har svarat på det”.
MP:s språkrör försvarar Kaplan. ”Vi beklagar djupt den negativa bilden av Mehmet”, säger de i ett uttalande till TT.
LÄS OCKSÅ:
Lena Mellin: Det fanns inga alternativ
Tisdag 19 april: Romsons 11 september-groda
Vice statsminister Åsa Romson (MP) kallar terrordåden i USA 11 september 2001 för "olyckorna", när hon i SVT:s "Gomorron Sverige" beskriver Kaplans politiska gärning. Senare förklarar Romson sig i Aftonbladet Morgon med att hon syftade på situationen för muslimer i Sverige efter 11 september.
Onsdag 20 april: Ny höjdare i blåsväder
Nya skandalrubriker: Yasri Kahn (MP) vägrar ta en kvinnlig tv-reporter i hand, och vidhåller att det är hans rätt. Kahn är trots detta föreslagen av valberedningen till partistyrelsen. Kahns agerande väcker nya starka reaktioner. Timmar senare drar Kahn tillbaka sin kandidatur, och meddelar att han lämnar politiken. Även valberedningen får svidande kritik, såväl inifrån MP som från andra partiers företrädare.
SVT uppger att Miljöpartiets presskontakt Magnus Johansson försökte förmå nyhetsprogrammet att inte ta upp kritiken mot avhoppade Kaplan.
Skärmdump från TV4 Nyheters sändning.
Torsdag 21 april: Ledningen backar
Gustav Fridolin, språkrör och skolminister, kommenterar de senaste dagarnas händelser och turbulensen i partiet. ”Jag hade inte förstått hur kränkande vissa kvinnor tycker det kan vara”, säger Fridolin om Kahns vägran att ta kvinnor i hand. Om Kaplans avgång: ”Ett statsråd ska inte finnas på bild som en högerextrem grupp som Grå vargarna”.
I ett öppet brev lanserar partiledningen sin krisplan för hur partiet ska agera. Extremister ska sägas emot, man ska hälsa lika på kvinnor och män och media ska få arbeta utan inblandning.
Läs också: Hela brevet till partivännerna
Gustav Fridolin i SVT:s morgonprogram.
Fredag 22 april: Schlaug till attack
Det tidigare språkröret Birger Schlaug ger sig in i debatten om krisen i Miljöpartiet. Han tycker att MP har blivit toppstyrt – och dömer ut Romsons och Fridolins ledarskap.
Fredag 22 april: Gör brödraskapets tecken
Ny bilder uppmärksammas, den här gången där ett språkrör för en av Grön ungdoms lokalföreningar gör ett omstritt tecken bakom SVT:s Anne Lundberg. De fyra fingrarna i luften är den islamistiska organisationen Muslimska brödraskapets symbol.
Miljöpartisten dök upp bakom SVT:s Anne Lundberg och gjorde hälsningen med fyra fingrar. Foto: SVT
Lördag 23 april: Avgångskrav på språkrören
Etelka Huber, kommunalråd för Miljöpartiet i Nässjö kommun, kräver att Åsa Romson och Gustav Fridolin ska avgå som språkrör.
Etelka Huber, MP. Foto: Miljöpartiet
Måndag 25 april: ”Vi är beredda att lämna”
Åsa Romson och Gustav Fridolin meddelar vid en blixtinkallad presskonferens att de är beredda att lämna över sina språkrörsplatser, om medlemmarna vill. De öppnar upp för andra kandidater till den kommande kongressen, men vill stanna kvar och ber om ett nytt mandat för detta.
Onsdag 27 april: Mp-politiker bjuder in kritiserad imam
Salman al-Ouda, en världskänd konservativ imam som en gång var inspirationskälla till Usama bin Ladin, har bjudits in att tala i Malmö. Bakom inbjudan står Syriska föreningen som leds av MP-politikern Kamal al-Rifai. Avslöjandet leder till att Kamal al-Rifai tar timeout från Miljöpartiet.
28–29 april: Distrikt vill ha språkrörsbyte
Norrbottens MP-distrikt vill byta ut Åsa Romson och Gustav Fridolin som språkrör. I stället tänker distriktet nominera Isabella Lövin och Per Bolund.
– Vi har förtroende för Romson och Fridolin som statsråd, men de funkar inte som språkrör, säger Annika Eriksson, distriktsordförande i Norrbotten.
Den 29 april avslöjas att inte heller det stora Stockholmsdistriktet har förtroende för språkrören – och dagarna efter kommer det fram att ännu fler distrikt är splittrade i ledarfrågan.
Måndag 9 maj: ”Är du dum i huvudet?”
Anna Kelemen sitter i riksvalberedningen för Miljöpartiet, som ska lämna sina förslag på vilka som ska leda partiet framöver. När Aftonbladets reporter söker henne för att fråga om processen, svarar hon: ”Är du dum i huvudet?”.
”Fullständigt oacceptabelt”, kommenterar Jon Karlfelt, sammankallande i MP:s partistyrelse.
Måndag 9 maj: Förslaget: Romson avgår – Lövin ersätter
Valberedningen meddelar vid en presskonferens att Åsa Romson inte nomineras till en ny period som språkrör. I stället föreslås biståndsminister Isabella Lövin ta över.
Gustav Fridolin föreslås dock sitta kvar.
Vilka språkrören slutligen blir bestäms på partiets kongress som inleds på fredag. Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin tror dock att valberedningens förslag blir verklighet. ”Jag har svårt att tro att det blir ännu en strid om detta”, säger hon.
Åsa Romson petas.
Fridolin och Lövin vid presskonferensen.