Trollhättan-mördarens sista dygn

Trollhättan-mördarens sista veckor

6 oktober: Får negativt besked

Anton Lundin Pettersson får veta att han inte kommer få jobb på företaget där han praktiserar. Polisen tror att detta haft stor betydelse för hans beslut att genomföra attacken.

8 oktober: Gör depressionstest på nätet

Enligt rättspsykologen är det inte resultatet i sig som är talande, utan att han gör testet.

9 oktober: Söker efter vapen och på skolan

Söker på internet efter affärer där man kan köpa japanska tanto-dolkar. Hittar den butik där han senare köper sitt svärd. Söker på ”Kronan, Trollhättan, höstlov”.

Japansk tanto-dolk. Foto: Sano Art properties/Wikipedia

10 oktober: Planerar dådet

Sökning på ”Waffen SS” och sparar en bild på en hjälm. Beställer hem svärdet som han tittade på dagen innan. Han köper en hjälm från samma affär. Söker på ”Kronan” igen och tittar på bilder från skolan. Köper kängor online på kvällen.

Kronan.

11–15 oktober: Vardagsliv

Lever sitt liv som vanligt, med praktik och jobbsökande.

16 oktober: Klipper sig

Går till frisören.

16–18 oktober: Besöker föräldrarna

Hälsar på sina föräldrar över helgen. Den 18 oktober söker han på bland annat ”sprayfärg”, som han sedan använder för att spraya sin gröna hjälm svart. Gör fler sökningar på ”Kronan” och tittar på bilder från skola, samt en satellitbild över skolan.

19 oktober: Köper skyttetavlor

Efter praktiken går han till en butik och köper sprayfärg och silvertejp. Han beställer prickskyttetavlor på nätet. Tittar på ett bildmontage på norske terroristen Anders Behring Breivik där han har en prickskyttetavla på bröstet. Polisen tror att Pettersson tänkte tejpa fast en måltavla på sitt eget bröst.

Anders Behring Breivik.

20 oktober: Ber om ledigt

Frågar sin arbetsgivare om ledigt på torsdagen den 22 oktober, dagen då attentatet skedde. Söker på tyska marschfilmer på nätet.

21 oktober: Tal av Hitler

Söker på Hitlertal på nätet, samt söker på låten han spelade i hörlurar när han utförde attacken på Kronan. Handlar upp sina sista pengar på Ica.

22 oktober: Utför attentatet

Lägger sitt passerkort och sina arbetskläder i en prydlig hög hemma. Skriver avskedsbrevet, där han betonar att det han ska göra inte är familjens fel och att han inte vill ha livsuppehållande vård om han överlever.

Beger sig till Kronan, där han går till attack med svärd och dödar två lärare, en elev och skadar ytterligare en elev allvarligt.

På övervakningsfilmer syns hur Anton Lundin Petterson stryker runt i skolans korridorer – letandes efter fler offer.