Generationerna: 60-talet

60-talet

13 augusti 1961: Berlinmuren börjar byggas

Östtyskland bygger en mur rakt igenom Berlin, längs med gränsen till Västberlin, för att hindra landets befolkning att fly till väst.

Polis i Västberlin står framför betongväggen som byggs mellan Öst- och Västberlin. Berlinmuren började byggas 13 augusti 1961.

Oktober 1962: Kubakrisen

Världen håller andan när ett kärnvapenkrig hotar att bryta ut mellan USA och Sovjetunionen. Krisen tar fart när Sovjet placerar kärnvapenrobotar på Kuba – något som USA inte vill tolerera. Efter tolv dagar på gränsen till världskrig nås en överenskommelse mellan supermakterna.

TV: KENNEDYS TAL TILL FOLKET

5 oktober 1962: Beatles träffar världen

Den engelska popgruppen The Beatles släpper sin första singel, ”Love me do”. Under årtiondet uppnår de närapå populärkulturellt världsherravälde.

22 november 1963: Kennedy mördas

USA:s president John F Kennedy skjuts till döds i Dallas.

TV: ”KENNEDY ÄR DÖD”

1964–1965: Vietnamkriget eskalerar

USA börjar bomba mål i Nordvietnam, och sätter 1965 in marktrupper för att hindra ett kommunistiskt övertagande av hela Vietnam. Kriget eskalerar åren därpå, och först 1973 lämnar de amerikanska trupperna landet.

5–10 juni 1967: Sexdagarskriget

Israel anfaller Egypten och strider under sex dagar mot Jordanien, Syrien och Egypten, som får stöd av ett antal till arabländer. Israel ockuperar Västbanken, Golanhöjderna, Gaza och Sinaihalvön – stora områden som för lång tid ändrar läget i konflikten.

3 september 1967: Svensk högersväng

Sverige går över till högertrafik.

Högertrafikomläggning. Bilar byter sida på Kungsgatan i Stockholm september 1967.

4 april 1968: Martin Luther King mördas

Den amerikanske pastorn och medborgarrättskämpen Martin Luther King mördas i Memphis.

TV: En chockad Walter Cronkite berättar om mordet

Martin Luther King. Foto: AP

Maj–augusti 1968: Pragvåren

Kommunistdiktaturen Tjeckoslovakien tar steg mot demokratisering. Det gillas inte av Sovjetunionen, som tillsammans med Bulgarien, Polen och Ungern invaderar landet med tusentals stridsvagnar och hundratusentals soldater natten till den 21 augusti.

1968: Startskottet för internet

Internets föregångare Arpanet skapas i USA på initiativ av försvarsdepartement. Det leder senare till dagens globala internet.

20 juli 1969: ”The Eagle has landed”

Amerikanska rymdfärden Apollo 11 landar på månen. Neil Armstrong blir första människa någonsin att gå på vår närmaste granne i rymden.

TV: ”ETT LITET STEG FÖR MÄNNISKAN – MEN ETT JÄTTEKLIV FÖR MÄNSKLIGHETEN”

Hej hippies

På 60-talet uppstår hippiekulturen och chockar USA med långa frisyrer, positiv inställning till droger och krigsprotester. Den 15 augusti 1969 drar Woodstockfestivalen i gång i delstaten New York, och lockar runt en halv miljon människor.