Islamiska staten – från rebellgrupp till terrorvälde

Tidslinje

2006–2013: Organisationen grundas

År 2006 bildas Islamiska staten i Irak ur resterna av Al-Qaida i Irak. Gruppen utför ett stort antal brutala terrordåd i landet. Man attackerar också amerikanska styrkor och den irakiska regeringen, som ger sunnimuslimer allt mindre inflytande i Irak. 

Gruppens mål är att bilda ett kalifat, en stat med en enda religiös och politisk ledare som styr med islamisk sharialag.

2011: Inbördeskrig i Syrien

I svallvågorna av den arabiska våren bryter inbördeskrig ut i Syrien. När USA drar sig tillbaka ur Irak växer Islamiska staten i Irak i styrka och fortsätter attackera shiamuslimsk milis, irakisk polis och militär i Irak.

Syriska militärer hoppar av de regimtrogna styrkorna. Foto: REUTERS

2013: Isis bildas

Islamiska staten i Irak slås ihop med motsvarande gren i Syrien, och Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis) bildas. I början av 2014 bryter organisationens ledare Abu Bakr al-Baghdadi med al-Qaida och gruppen börjar mer och mer fokusera på att bilda ett kalifat.

Isis-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi.

Juni 2014: Snabb framryckning

Den 10 juni intar Isis Iraks näst största stad Mosul över en natt när man skrämmer irakiska regeringstrupper på flykten. Dagen efter tar Isis över den viktiga staden Tikrit. Människor dödas och drivs på flykt i hundratusental. Isis visar fruktansvärda bilder på sina offer på internet i syfte att sätta skräck i meningsmotståndare. USA skickar hangarfartyg till Persiska viken.

Isis framryckningar i juni 2014. Grafik: AFTONBLADET
Isis män tar över Mosul. Foto: AFP

29 juni 2014: Islamiska staten utropas

Isis utropar ett kalifat – en islamisk stat – på de stora områdena man erövrat, med Abu Bakr al-Baghdadi som kalif för alla muslimer. Samtidigt byter man namn till Islamiska staten. Skräckrapporterna från Isis blodiga framfart blir allt fler: korsfästningar, halshuggningar och massmord. Kristna i Mosul får ett ultimatum: konvertera till islam, fly eller bli dödade.

Augusti 2014: Väst griper in

Den 6 augusti ansluter kurdiska styrkor till striderna mot IS, som har fördrivit uppemot 50000 människor tillhörande minoriteten yazidier. De har tagit sin tillflykt upp i Sinjarbergen, där de saknar både mat och vatten.

Den 8 augusti inleder USA flyganfall mot IS-styrkor i norra Irak. Man släpper också ned mat till de strandsatta yazidierna, som till sist befrias. För många kom dock räddningen för sent.

• LÄS OCKSÅ: Panik över Islamiska statens framfart får Obama att ta till vapen

Irakiska kvinnor som har flytt från våldsamheterna i staden Sinjar i norra Irak. Foto: AFP

Hösten 2014: Strider och halshuggningar

Striderna mellan IS och dess motståndare fortsätter. 24 länder, däribland Danmark och Norge, ansluter sig till USA:s koalition mot IS och deltar aktivt i anfallen. USA börjar även flygbomba IS inne i Syrien den 23 september. IS pressas tillbaka på vissa håll och avancerar på andra. I månader försöker IS ta över den viktiga staden Kobane, och fasansfulla rapporter kommer från staden – men IS stoppas till sist av kurdiska styrkor.

IS halshugger flera tillfångatagna västerländska journalister och hjälparbetare och postar filmer av morden på internet.

Se också: TV – Expertens analys av USA:s bombningar mot IS

GRAFIK: IS expansion i Irak och Syrien

Området som kontrolleras av IS (i rött). Januari–oktober 2014. Källa: Wikipedia

2014–2015: Svenskar ansluter till IS

3000 EU-medborgare beräknas ha rest till Irak och Syrien för att strida för IS. Antalet har ökat sedan kalifatets utropats, enligt EU:s antiterrorchef. Säpochefen Anders Thornberg uppger att 250 svenskar kan strida för IS

I januari 2015 publicerar Aftonbladet en granskning av svenskarna som strider för IS – och hur de rekryteras. Göteborg har på kort tid blivit en av IS största rekryteringsbaser i Europa.

Se också:
TV Svenske jihadisten: ”Den som leker med elden blir bränd”
Göteborg – ett skafferi med kanonmat till IS
LEDARE Stoppa rekryteringen till IS krig

Abraham är omkring 30 år, uppvuxen i norra Göteborg och svensk jihadist. Efter terrorattacken mot Charlie Hebdo kontaktade Aftonbladets Erik Wiman honom och frågade hur han ställer sig till massmordet. ”Den som leker med elden blir bränd”, svarar han. Foto: JERKER IVARSSON

Vinter och vår 2015: Striderna fortsätter

Iraks armé inleder under våren en motoffensiv för att trycka tillbaka IS, med stöd av de allierades flygbombningar. Den 31 mars meddelas att Irak lyckats befria den viktiga staden Tikrit

Irakiska säkerhetsstyrkor och shiamiliser med en IS-flagga i Tikrit. Foto: REUTERS

Maj 2015: Nya framgångar för IS

IS rycker fram i både Syrien och Irak. I Syrien står den historiska världsarvsstaden Palmyra under hårda strider. Den 18 maj uppges västra Iraks största stad Ramedi ha intagits av IS i skydd av en sandstorm. Aftonbladets utsända reporter Urban Hamid träffar förtvivlade internflyktingar från Ramedi i Bagdad.

Ali Talen Ghedan som berättar: ”Jag såg många som dog längs vägen från Ramadi. Jag såg till och med kvinnor som födde barn vid vägkanten.” Foto: URBAN HAMID

Juli–sep 2015: Bombas av fler länder

Turkiet, Frankrike och Ryssland beslutar sig för bekämpa IS – även inne i Syrien. Efter några inledande angrepp skiftar dock Turkiet fokus till att i stället bekämpa den kurdiska gerillan PKK, medan Ryssland öppet sluter upp bakom al-Assad och anklagas för att även bomba rebellstyrkor som inte tillhör IS.

Ryssland bombade mål utanför Homs.

Nov 2015: Terror mot Europa

Den 13 november mördar terrorister lojala med IS 130 människor i Paris i en rad samordnade attacker. Flest dödas i konsertlokalen Bataclan. Terroristerna bakom dåden har i många fall varit i Syrien och stött IS terrorregim.

Dagen innan dödades minst 37 människor i självmordsattacker i Libanon.

IS har också pekats ut som ansvariga för en terrorattack i Turkiet under hösten då runt 100 människor dödades.

Bedömare misstänker att den ökade terrorn är en ny strategi för IS, som behöver nya framgångar efter att ha pressats tillbaka militärt i Irak och Syrien.

Attackerna inträffade på sex platser i Paris, bland annat baren Le Carillon. Foto: AP

Nov–dec 2015: Omvärlden trappar upp

Frankrike ber EU-länderna om hjälp för att besegra IS militärt. Sverige säger ja – men vill inte delta med stridsflyg, utan nöjer sig med mer symboliskt stöd.

Totalt ökar dock omvärlden sina militära insatser i Syrien och Irak.

Läs också: Så går omvärldens krig mot IS

Det franska hangarfartyget Charles de Gaulle på väg till östra Medelhavet för att angripa IS.

Sommaren 2016–vintern 2017: Pressas tillbaka – men ökar terrorn

Terrorsekten pressas på flera fronter, med strider och bombräder i bland annat Raqqa och Falluja. På ganska kort tid har organisationen tappat kontrollen över en stor del av sitt territorium. En rad brutala terrordåd genomförs av gärningsmän som svurit trohet till IS – bland annat i Florida, Nice, Istanbul, Bagdad och Tyskland.

Irakiska och shiitiska styrkor närmar sig Falluja. Foto: REUTERS