Våldsamheterna i Charlotteville

Detta har hänt:

Lördag 12 augusti kl 10.30: Sammandrabbningarna börjar

Under parollen ”Ena högern”, samlas vita nationalister, nazister och andra högerextrema grupper i Charlottesville, Virginia, för att protestera mot stadens beslut att flytta en staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee. Högerextremister med sydstatsflaggor, hakkors och sköldar drabbar samman med antirasistiska motdemonstranter.

Tv-bilder från platsen visade hur grupperna slogs, använde pepparspray och kastade föremål mot varandra. Foto: Joshua Roberts/TT

Lördag 12 augusti kl 13.40: En dödas i bilattack

Några timmar senare, strax före 14 lokal tid, då våldsamheterna tycktes ha lugnat ned sig, körde en bil rakt in i en grupp motdemonstranter i centrala Charlottesville. En 32-årig kvinna miste livet i attacken. Bilföraren, en 20-årig man, är gripen och misstänkt för mord. Sammanlagt skadades över 30 personer i bråken.

Minst 19 skadades när mannen körde bilen rakt in i folkmassan – en dog. Foto: AP/TT

Lördag 12 aug kl 15.30: Trump anklagar ”många sidor”

President Donald Trump gör sitt första uttalande om händelserna, där han tycks lägga lika stor skuld på motdemonstranterna som högerextremisterna.

– Vi fördömer i starkast möjliga ordalag denna flagranta uppvisning av hat, fördomsfullhet och våld från många sidor, säger Trump.

Uttalandet fick hård kritik, även från ledande företrädare i hans parti Republikanerna.

Söndag 13 augusti: Vita huset skademinimerar

Vita huset säger att Trump visst fördömer högerextremisterna.

– Presidenten sade väldigt tydligt i sitt uttalande i går att han fördömer alla former av våld, intolerans och hat. Självklart inkluderar det vit makt-anhängare, KKK och nynazister och alla andra extremistgrupper, säger en talesperson.

Måndag 14 augusti: Trump skademinimerar…

Efter mycket kritik tar presidenten slutligen tydligt avstånd från de högerextrema personer som demonstrerade i Charlottesville.

– Rasism är ondska och de som begår våldsamheter i dess namn är kriminella och ligister, inklusive KKK, nynazister, vit makt-förespråkare och andra hatgrupper som är motbjudande för allt som vi håller kärt som amerikaner, sade Trump.

Samma dag kallar justitieminister Jeff Sessions också händelsen där en bil kördes in i motdemonstranter för ”inhemsk terrorism”.

Tisdag 15 august: …och ändrar sig igen

Under en kaotisk presskonferens tycks Trump återgå till sin första ståndpunkt, att motdemonstranterna också bar en stor del av skulden till våldsamheterna.

– Det fanns en grupp på ena sidan som var ond, det fanns en grupp på andra sidan som också var väldigt våldsam. Och det vill ingen säga. Men jag säger det nu. Det fanns en grupp på andra sidan som kom inrusande utan tillstånd och de var mycket, mycket våldsamma, säger Trump.

Onsdag 16 augusti: Avhopp i protest

Sju toppchefer hoppar av Trumps näringslivsråd i protest mot presidentens uttalanden – och Trump väljer att lägga ner råden helt. ”Tack till er alla” twittrar han.