Terrorattacker i Frankrike 2015-2017

2015

7–9 januari: Charlie Hebdo-attackerna

17 DÖDA. Två män beväpnade med automatvapen tar sig in hos den satiriska tidskriften Charlie Hebdo i Paris och skjuter ihjäl 12 människor

Terroristerna, som är bröder, flyr. En kumpan till dem dödar dagarna efter en polis utanför huvudstaden, och fyra människor i en judisk butik i Paris. Alla tre attentatsmännen skjuts ihjäl av polis.

Se också: Minidokumentär om dåden TV

17 dödades utöver attentatsmännen – och många fler skadadess. Foto: AFP
Efter attacken slöt världen upp bakom det fria ordet med parollen ”Jag är Charlie”.

3 februari: Attack mot judiskt center

En man med kniv attackerar tre soldater som vaktar ett judiskt center i Nice. I förhör uttrycker han hat mot Frankrike och judar.

19 april: Attack mot kyrka avstyrd

En algerisk student grips i Paris i en bil full med vapen – bland annat flera kalasjnikovs. Han har uttryckt stöd för IS och misstänks ha planerat en attack mot en kyrka i Parisförorten Villejuif.

13 juli: Planerad halshuggning avstyrd

Fyra pojkar och män i åldern 16–23 år grips, misstänkta för att planera att halshugga en officer på en militärbas i jihads namn.

21 augusti: Stoppad tågattack

En 25-årig marockan beväpnad med en kalasjnikov öppnar eld på ett tåg mellan Amsterdam och Paris, och skadar tre personer. Skytten övermannas av två passagerare, som förhindrar ett blodbad.

En skadad passagerare bärs bort på bår. Foto: REUTERS

13 november: 130 dödas i Parisdåd

130 MÄNNISKOR DÖDAS när terrorister slår till på sex olika platser i Paris. Attentatsmännen spränger bomber utanför nationalarenan Stade de France, skjuter ihjäl 39 människor på restauranger och barer i centrala Paris – bland annat en svensk – och tar sig sedan in i konsertlokalen Bataclan där de dödar ytterligare 89 människor.

15 sköts ihjäl på restaurangen Le Carillon.
Parisare hedrar dödsoffren.

2016

7 januari: Attack mot polisstation

En man med köttyxa och skjuts ihjäl när han attackerar en polisstation i Paris i terrororganistionen IS namn.

13 juni: Poliser mördas

2 DÖDA. En 25-årig man dödar ett gift polispar i Paris. Han hade svurit trohet till IS.

Foto: REUTERS

14 juli: Lastbilsattacken i Nice

84 DÖDA – över 300 skadade. Mitt under nationaldagsfirandet i Nice kör en terrorist en lastbil rätt in i folkmassan under en två kilometer lång vansinnesfärd på strandpromenaden Promenade des Anglais. Hundratals mejas ner – och 84 personer dör. Föraren klev efter att lastbilen stannat ut och avlossade pistolskott innan han sköts till döds av polis.

Se också: Här flyr de i panik när lastbilen kommer TV

Tiotusentals människor befann sig på strandpromenaden för att fira nationaldagen. Hundratals mejades ner. Foto: AP/TT/REUTERS

26 juli: Präst mördas

1 DÖD. Två knivbeväpnade män tar fem personer som gisslan i en kyrka i Normandie – och knivdödar en 86-årig präst. Männen, som har svurit trohet till terrorgruppen IS, skjuts ihjäl av polis.

Mördad. Jacques Hamel var präst i kyrkan i Saint-Étienne-du-Rouvray. Foto: AFP

2017

3 februari: Knivattack vid Louvren

En 29-årig egyptier beväpnad med machete går till angrepp mot soldater utanför Louvren i Paris, skrikandes ”Allahu akhbar”. Mannen sköts men överlevde.